Gyógyszerkommunikáció a weben

Gyógyszerkommunikáció a weben

A rendszeresen megrendezésre kerülő Gyógyszerkommunikációs Konferencia most, a 13. alkalommal főleg a tartalommarketinggel foglalkozott. A Kreatív Csoport által szervezett konferencia leginkább a gyógyszeripar marketingeseinek szólt, de megállapításaiból mások is tanulhatnak.  

Egyértelmű, hogy a gyógyszerforgalmazók számára is kiemelt fontosságúvá válik az online jelenlét, azonban egyelőre ez még egy elhanyagolt terület. Miközben évről évre a legtöbb költés a kereskedelmi televíziók reklámhelyeit figyelembe véve a gyógyszeriparnak köszönhető, addig egy felmérés szerint a hazai orvosok közel negyven százaléka egyáltalán nem nézi meg a gyógyszergyártók oldalát.

Könnyen lehet, hogy hatékonyabban és olcsóbban lehetne pedig kommunikálni webes felületeken, csakhogy egyelőre ahhoz a fogyasztói réteg szemléletén is változtatni kellene. Most a legritkább, hogy egy orvos vagy akár egy beteg a gyártó weboldaláról tájékozódjék, aminek egyik oka lehet, hogy ezek az oldalak alig tartalmaznak hasznos és érdekes tartalmakat.

Az Indextől Ihász Ingrid arról beszélt, hogy kinek érdemes saját médiát használni és kinek jobb inkább fizetett médiában megjelenni. Ebben a témában nagy újdonság nem hangzott el: a saját média rugalmasabb, teljesen a felügyeletünk alatt áll, viszont komoly szakértelemre és nagy mennyiségű, jó minőségű anyag szükséges hozzá. Ihász szerint legalább heti egyszer érdemes olyan tartalommal frissíteni, ami a közösségi médiában is megállja a helyét. (Hozzátennénk, hogy e két lehetőség, tehát a külső és belső tartalomszolgáltatás között áll a külsős tartalomfejlesztés: ilyenkor saját médiát építünk, de külső tartalomírók készítik az anyagokat. Ezzel mindkettő módszer számos problémája orvosolható.)

Nagyon érdekes volt a Kreatív főszerkesztőjének, Román Balázsnak előadása. Bemutatott egy fotót, amelyen szereplő férfit senki sem ismerte föl a teremben. Pedig a képen a Gaviscon reklámszpotjának szereplője volt – ez a reklámfilm több mint 32 ezerszer futott tavaly, mégsem maradt meg a szereplő senkiben. Ezzel szemben a UPC által fölépített Szőke kapitányt fölismerték a nézők.

A választott karakter erőssége (példaként említette a Budapest Bank Emeséjét az előadó) tehát alapvető fontosságú, hogy az üzenet valóban megérkezzék a fogyasztóhoz, sőt rögzüljön is.

Visszalépés

Google Premier Partner
Bing Accredited Professional
HubSpot Inbound Certification
24 órás ügyfélszolgálat