Miért jó, ha megtalálnak a keresők avagy miről szól a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás (SEO, Search Engine Optimalization) egy keresőmarketing stratégia, amelynek lényege, hogy keresőbarát weboldalakat hozzon létre – azaz olyan struktúrájú, tartalmú oldalakat, amelyek megfelelnek a keresőalgoritmusok követelményeinek.

Az optimalizálás számos területre fókuszálhat a célcsoport, az adott weboldal témája szerint – például különböző médiákra (képek, videók) vagy tematikus tartalmakra. A cél minden esetben az, hogy az adott területen a találati listában az oldalt a keresők minél előbbre sorolják.

Az egyik legfontosabb és legismertebb ilyen módszer az oldalon található tartalmak megfelelő optimalizálása. Mivel a meta tagként megadott kulcsszavakat a visszaélések miatt ma már kevéssé vagy egyáltalán nem veszik figyelembe a keresőmotorok, a kulcsszavakat elsősorban releváns, megfelelő hosszúságú, informatív szövegekbe beépítve jeleníthetjük meg az oldalon úgy, hogy ez kézzelfogható előnyt biztosítson a találati listákon való elhelyezkedésünkben.

Éppen ezért a keresőoptimalizálás ma már a szövegírással is „összeér”. Maga az indexelés is fontos természetesen, azaz hogy a weboldal szerepeljen a keresők adatbázisában. Megfelelő linképítési stratégiával azonban ez nem jelent problémát, mivel a legnagyobb keresők, például a Google automatikusan indexelik a hivatkozott oldalakat. A linképítés nem csak ezért fontos része az optimalizálásnak, de azért is, mert a találati listában azok az oldalak, melyekre több magában is megbízható, értékes oldal hivatkozik, előrébb kapnak helyet.

Fontos az is, hogy a weboldal kódját, struktúráját megfelelően karbantartsuk – azaz a belső hivatkozások működjenek, tartsuk be a webes szabványokat, illetve ne használjunk olyan nem etikus, úgynevezett feketekalapos módszereket, mint például a cloaking. A keresőoptimalizálás napjainkban elsősorban azt jelenti, hogy a Google igényeire szabják a weboldalakat, hiszen a keresések több mint háromnegyedét ez a keresőmotor végzi világszerte.

Ez egyben azzal is jár, hogy a feketekalapos optimalizálás stratégiák az elmúlt években visszaszorultak, mivel hatékonyságuk csökkent. A Google ugyanis – más keresőkkel együtt – olyan irányba fejleszti rendszerét, hogy az felismerje és büntesse az ilyen módszereket. Tehát nem csak, hogy kevésbé valószínű a jobb találati eredmények elérése például a linkkatalógusok vagy a kulcsszó-spam használatával, de az ezekkel járó kockázat – a találati listában történő hátrasorolás, illetve akár kizárás esélye – is jelentősen megnőtt.

A keresőoptimalizálás nem egyszer elvégzendő művelet, hanem folyamatos marketingstratégia. Nem csak azért, mert előnyösebb állandóan frissülő, jól karbantartott oldalakat üzemeltetni, de azért is, mert a keresőmotorok módszerei, prioritásai idővel változhatnak, változnak.
Google Premier Partner
Bing Accredited Professional
HubSpot Inbound Certification
24 órás ügyfélszolgálat