A linképítés haszna

A linképítés az egyik legfontosabb keresőmarketing stratégia, a keresőoptimalizálás (SEO) fontos része. Célja minden esetben az, hogy a weboldal a keresők találati listájában minél előkelőbb helyezést érjen el, láthatósága növekedjen. A linképítés hagyományosan azt célozza, hogy az adott oldalra minél több hivatkozás mutasson. Ez azonban önmagában nem elegendő, ugyanis a legnagyobb keresőmotorok, például a Google már komolyabb szempontok alapján mérlegelnek, mint az egyszerű mennyiség, éppen ezért nem számítanak már olyan hatékony megoldásnak a linkkatalógusok.

A legfontosabb szempont, hogy az az oldal, amelyen hivatkozásunk megtalálható, maga is értékes oldal legyen a keresőrobot szemében – ilyenek a koros doméneken működő, keresőoptimalizált, magukban is kiválóan hivatkozott, illetve rendszeres látogatottsággal rendelkező weboldalak. A képlet egyszerű – minél megbízhatóbb oldalak hivatkoznak ránk, mi is annál megbízhatóbbnak számítunk.

Napjainkban már a leghatékonyabb fehérkalapos stratégia a prémium linképítés – ez kézzelfogható, jelentős előnyöket képes biztosítani, jó helyezést és ezzel együtt számos látogatót, potenciális ügyfelet és vásárlót anélkül, hogy számolni kellene a feketekalapos módszerek által jelentett kockázatokkal. A prémium linképítés egyik legfontosabb eleme, amely miatt a keresőoptimalizálás ma már a szövegírással is átfedésbe került, hogy a hivatkozásokat lehetőleg minőségi tartalmakba kell integrálni.

Ez olyan szövegeket jelent, amelyek az hivatkozó és a hivatkozott oldal szempontjából is relevánsak, informatívak, tehát nem kifejezetten a keresőmotorok számára készülnek. Ettől függetlenül a szövegek optimalizálva lehetnek, ám a látogatók számára is értékesnek kell lenniük. Tehát kerülendő a hagyományos linkkatalógusok módszere a rövid vagy teljesen hiányzó leírásokkal, amelyek nem kapcsolódnak a hivatkozáshoz megfelelően.

Hasznosabb lehet például PR-cikkekbe ágyazni a linkeket, amelyek valódi linkerőt képviselő, úgynevezett dofollow linkeket tartalmaznak. Linképítésnél vannak még különböző szempontok, melyekre nem árt figyelni – például, hogy ne csak a főoldal, hanem a különböző aloldalak is reprezentálva legyenek a hivatkozások között, illetve az, hogy az egyes oldalakon ne szerepeljenek túl nagy sűrűséggel a hasonló hivatkozások.

Ha a találati listában a weboldal előrébb kerül, az tehát nagyobb láthatóságot eredményez – ha sok minőségi hivatkozás mutat oldalunkra, azáltal tehát a potenciális vásárlók, ügyfelek jóval könnyebben ráakadnak szolgáltatásainkra.
Google Premier Partner
Bing Accredited Professional
HubSpot Inbound Certification
24 órás ügyfélszolgálat